Roboty zamiast ludzi w branży spożywczej

Nowe normy funkcjonowania społecznego coraz mocniej dotykają także branże związane z logistyką i magazynowaniem. W czasach, gdy praca wymaga rygorystycznych poświęceń w przestrzeganiu czystości, sektor FMCG poszukuje alternatyw dla siły roboczej. Jak nigdy wcześniej, na popularności zyskują roboty.
„Obserwujemy, że to właśnie w dużych zakładach, w tym także magazynach spożywczych, może dochodzić do rozprzestrzeniania koronawirusa, zwłaszcza przy dużym zagęszczeniu pracowników. Występowanie ognisk wirusa potrafi dosłownie sparaliżować działanie firm" - Mateusz Wiśniowski, CTO Robotics Expert w VersaBox. |
„Naturalną odpowiedzią na potrzebę pracy w nowym rygorze jest wprowadzenie specjalnej siły roboczej zupełnie pozbawionej ryzyka. Wszystko, z czym zetknie się robot, pozostanie czyste i wolne od groźnych drobnoustrojów. Jeżeli jakiś wirus czy bakteria znajdzie się na robocie, to wyłącznie za sprawą kontaktu z człowiekiem" - dodaje Wiśniowski. |
Do czego branża spożywcza wykorzystuje roboty?
Ich główną rolą jest obsługa wielkopowierzchniowych hal i magazynów. Tam odpowiednio zaprojektowana koordynacja wielu urządzeń, pozwala nie tylko na zachowanie bezpieczeństwa, ale przede wszystkim zdecydowanie usprawnia procesy przemieszczania ciężkich towarów i surowców. Roboty autonomiczne wspierają także transport oraz przeładunek. To właśnie automatyzacja tych procesów, najczęściej odbywanych w zamkniętych pomieszczeniach, w największym stopniu usprawnia pracę firm z sektora FMCG. Ale nie tylko…
„Skala wykorzystania robotów autonomicznych w branży związanej z przemysłem spożywczym ograniczona jest w zasadzie jedynie przez kreatywność osób zarządzających organizacjami. Jak podkreślają inżynierowie firmy VersaBox, producenta innowacyjnych robotów autonomicznych, potencjał zastępowalności pracy człowieka jest ogromny. Robot może na przykład zmniejszyć wydatki na personel pracujący w chłodniach. Wówczas koszty wydatków na odzież ochronną, czy trudności związane z ograniczonym czasem pracy w skomplikowanych warunkach podczas zmiany po prostu nie istnieją" - dodaje Mateusz Wiśniowski. |
Na automatykę uwagę zwracają nawet przedstawiciele branży eventowej, którzy w autonomicznych robotach dostrzegają potencjał w promocji, np. jako narzędzie reklamowe czy choćby zastępstwo dla personelu kelnerskiego. Jak się okazuje, rola autonomicznych urządzeń przemysłowych nie ogranicza się wyłącznie do podstawowych zadań związanych z załadunkiem czy transportem.
Roboty AMR są niezastąpione w rozwożeniu produktów spożywczych do wybranych punktów hali, do odpowiedniego stoiska czy miejsca na półce. Także zatowarowanie z użyciem robotów AMR może być niezwykle elastyczne. Bieżące dostarczanie małych partii towaru ma szczególne znaczenie w przypadku surowych owoców i warzyw.
Źródło: Versabox Sp. z o.o.
Redaktor: EG

02-231 WARSZAWA Warszawa
+48 513 032 034
- Roboty mobilne - przegląd rynku 2020
- Praktyczna wiedza od ekspertów Beckhoff
- Robotyzacja zakładów mięsnych: Moda czy innowacja?
- 212 mln zł na automatyzację i robotyzację dla MŚP
- Hybrydowe zgrzewanie punktowe materiałów MPMS/MPC
- P-Weld – Zrobotyzowane Rozwiązania w Spawaniu
- Ulga na robotyzację - do kiedy można skorzystać?
- Zrobotyzowany przegląd targów branżowych 2025
- Webinary Beckhoff – dostępne online
- Estun inwestuje w Polsce
- Raport: Przegląd Rynku Robotów Współpracujących (Cobotów)
- Jak zwiększyć efektywność AGV? Radarowe czujniki w akcji
- Raport: Rynek robotów mobilnych AGV i AMR w 2025
- Nowe funkcje usprawniają pracę inżynierów i programistów
- Monitorowanie i optymalizacja flot robotów
- Konkretnie o Automatyzacji – praktyczne spotkania dla przemysłu
- Moduły liniowe Bosch Rexroth przyspieszają automatyzację
- Jak wybrać system ERP idealny dla firmy produkcyjnej?





