Kobot firmy OMRON wspiera branże spożywczą
Końcowy proces pakowania w 100% roślinnych lodów Ice Bakers, został zautomatyzowany za pomocą kobota OMRON TM z przyssawką wydrukowaną na drukarce 3D. Rozwiązanie to pozwoliło duńskiej firmie Ice Bakers sprostać wysokiemu popytowi na jej beznabiałowe wegańskie lody.
Lody bez śmietany, mleka i jaj?
W 2017 r. Claus Sørensen, przedsiębiorca i wytwórca lodów z Thisted w Danii, zaczął produkować wegańskie lody na bazie ryżu i owsa. Popularność tych lodów roślinnych znacznie wzrosła, aż doprowadziła do konieczności zautomatyzowania ręcznej produkcji.
„Odzew klientów na naszą ofertę wegańskich lodów był wyjątkowo pozytywny i dotarliśmy do punktu, w którym konieczne było zautomatyzowanie wielu procesów, aby sprostać ogromnemu zapotrzebowaniu na rynku” - mówi Claus Sørensen, właściciel Ice Bakers. Obecnie, firma produkuje ponad 30 000 litrów lodów tygodniowo. |
Osiem pudełek lodów na raz
Robota współpracującego OMRON TM wdrożono na końcu linii produkcyjnej i obecnie pakuje on 10 000 - 12 000 pudełek lodów dziennie. Robot został wyposażony w wydrukowane na drukarce 3D narzędzie z przyssawką próżniową, które może przenosić osiem opakowań lodów na raz do kartonowego pudełka, co zwiększa wydajność linii o 80%. Dzięki zautomatyzowaniu tego procesu pracownicy mogą zająć się bardziej skomplikowanymi zadaniami.
Wdrożone w 2021 roku rozwiązanie zostało opracowane przez firmy Jysk Elteknik i Jens A. A/S we współpracy z Ice Bakers przy użyciu technologii z serii TM firmy OMRON, w tym platformy Sysmac, sterowników PLC i innych standardowych komponentów.
Niels Jørn Poulsen, dyrektor generalny Jysk Elteknik, powiedział: „Dobrze znamy firmę OMRON i szybko stało się dla nas jasne, że jej seria TM to oczywisty wybór w zakresie technologii dla opracowywanego przez nas rozwiązania”. |
Ograniczenia zdolności produkcyjnych nie powinny hamować wzrostu
Stanowisko robota OMRON charakteryzuje się stosunkowo wysoką wydajnością, ponieważ firma Ice Bakers wymagała zarówno wysokich zdolności produkcyjnych, jak i elastyczności, która charakteryzuje roboty współpracujące.
„To dobry przykład tego, jak producentów żywności może czasem zaskoczyć rzeczywistość, gdy wymyślą dobry produkt, którego pragną klienci. W takim przypadku często istnieje potrzeba wprowadzenia rozwiązań z zakresu automatyzacji, które umożliwiają zwiększenie produkcji, aby przepustowość nie stała się przeszkodą dla rozwoju” - mówi Torben Friløw, kierownik ds. sprzedaży pośredniej w firmie OMRON Industrial Automation Europe Denmark. |
W perspektywie długoterminowej dobra współpraca między zaangażowanymi firmami zachęciła producentów do zautomatyzowania jeszcze większej części procesów produkcyjnych.
Źródło: OMRON
- Roboty mobilne - przegląd rynku 2020
- Przegląd targów branżowych 2024
- Czy powinienem inwestować w robotyzację?
- Przemysłowa Wiosna STOM 2024 zapowiada się wyjątkowo
- Praktyczna wiedza od ekspertów Beckhoff
- Raport PARP: Perspektywa do 2028 roku
- Przemienniki Lenze dla branży klimatyzacyjnej
- O narzędziach i recyklingu na Targach INNOFORM®
- Przemysł i logistyka 4.0 na ITM Industry Europe 2024
- Robotyzacja zakładów mięsnych: Moda czy innowacja?
- 212 mln zł na automatyzację i robotyzację dla MŚP
- Hybrydowe zgrzewanie punktowe materiałów MPMS/MPC
- Dynamiczny rozwój sektora robotyki przemysłowej
- Weź udział w Material Forum 2024