Kobot firmy OMRON wspiera branże spożywczą

Końcowy proces pakowania w 100% roślinnych lodów Ice Bakers, został zautomatyzowany za pomocą kobota OMRON TM z przyssawką wydrukowaną na drukarce 3D. Rozwiązanie to pozwoliło duńskiej firmie Ice Bakers sprostać wysokiemu popytowi na jej beznabiałowe wegańskie lody.
Lody bez śmietany, mleka i jaj?
W 2017 r. Claus Sørensen, przedsiębiorca i wytwórca lodów z Thisted w Danii, zaczął produkować wegańskie lody na bazie ryżu i owsa. Popularność tych lodów roślinnych znacznie wzrosła, aż doprowadziła do konieczności zautomatyzowania ręcznej produkcji.
„Odzew klientów na naszą ofertę wegańskich lodów był wyjątkowo pozytywny i dotarliśmy do punktu, w którym konieczne było zautomatyzowanie wielu procesów, aby sprostać ogromnemu zapotrzebowaniu na rynku” - mówi Claus Sørensen, właściciel Ice Bakers. Obecnie, firma produkuje ponad 30 000 litrów lodów tygodniowo. |
Osiem pudełek lodów na raz
Robota współpracującego OMRON TM wdrożono na końcu linii produkcyjnej i obecnie pakuje on 10 000 - 12 000 pudełek lodów dziennie. Robot został wyposażony w wydrukowane na drukarce 3D narzędzie z przyssawką próżniową, które może przenosić osiem opakowań lodów na raz do kartonowego pudełka, co zwiększa wydajność linii o 80%. Dzięki zautomatyzowaniu tego procesu pracownicy mogą zająć się bardziej skomplikowanymi zadaniami.
Wdrożone w 2021 roku rozwiązanie zostało opracowane przez firmy Jysk Elteknik i Jens A. A/S we współpracy z Ice Bakers przy użyciu technologii z serii TM firmy OMRON, w tym platformy Sysmac, sterowników PLC i innych standardowych komponentów.
Niels Jørn Poulsen, dyrektor generalny Jysk Elteknik, powiedział: „Dobrze znamy firmę OMRON i szybko stało się dla nas jasne, że jej seria TM to oczywisty wybór w zakresie technologii dla opracowywanego przez nas rozwiązania”. |
Ograniczenia zdolności produkcyjnych nie powinny hamować wzrostu
Stanowisko robota OMRON charakteryzuje się stosunkowo wysoką wydajnością, ponieważ firma Ice Bakers wymagała zarówno wysokich zdolności produkcyjnych, jak i elastyczności, która charakteryzuje roboty współpracujące.
„To dobry przykład tego, jak producentów żywności może czasem zaskoczyć rzeczywistość, gdy wymyślą dobry produkt, którego pragną klienci. W takim przypadku często istnieje potrzeba wprowadzenia rozwiązań z zakresu automatyzacji, które umożliwiają zwiększenie produkcji, aby przepustowość nie stała się przeszkodą dla rozwoju” - mówi Torben Friløw, kierownik ds. sprzedaży pośredniej w firmie OMRON Industrial Automation Europe Denmark. |
W perspektywie długoterminowej dobra współpraca między zaangażowanymi firmami zachęciła producentów do zautomatyzowania jeszcze większej części procesów produkcyjnych.
Źródło: OMRON
- Roboty mobilne - przegląd rynku 2020
- Praktyczna wiedza od ekspertów Beckhoff
- Robotyzacja zakładów mięsnych: Moda czy innowacja?
- 212 mln zł na automatyzację i robotyzację dla MŚP
- Hybrydowe zgrzewanie punktowe materiałów MPMS/MPC
- P-Weld – Zrobotyzowane Rozwiązania w Spawaniu
- Ulga na robotyzację - do kiedy można skorzystać?
- Zrobotyzowany przegląd targów branżowych 2025
- Webinary Beckhoff – dostępne online
- Estun inwestuje w Polsce
- Raport: Przegląd Rynku Robotów Współpracujących (Cobotów)
- Jak zwiększyć efektywność AGV? Radarowe czujniki w akcji
- Raport: Rynek robotów mobilnych AGV i AMR w 2025
- Odbierz bezpłatny bilet na ITM Industry Europe 2025
- Przemysł 4.0 = Bezpieczeństwo 4.0 Strefa Bezpieczeństwa na ITM
- Nowe funkcje usprawniają pracę inżynierów i programistów
- Innovation Days by item 2025
- Robotyzacja niekoniecznie droga - Webinar





